Aslan AYM Kararlarına Uyulması Zorunludur

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Erdoğan'ın katıldığı törende Anayasa Mahkemesi'nin kararlarının beğenilmese de uyulmasının anayasal bir zorunluluk olduğunu söyledi.

Aslan AYM Kararlarına Uyulması Zorunludur

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AYM’deki yemin törenine katıldı. Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Erdoğan'ın katıldığı törende Anayasa Mahkemesi'nin kararlarının beğenilmese de uyulmasının anayasal bir zorunluluk olduğunu söyledi. Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Anayasa Mahkemesi'ndeki yemin törenine katılmadı.

Tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay hakkında AYM iki kez ihlal kararı vermiş, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yargıtay'dan yana tavır almıştı. Yargıtay da ihlal kararı veren Yargıtay üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuş ve Türkiye'de AYM-Yargıtay krizi yaşanmıştı.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, Can Atalay’la ilgili hak ihlali kararı ile yargıda yaşanan krizinden sonra ilk kez Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca’nın da katıldığı yeni AYM üyesi Yılmaz Akçil’in yemin töreninde konuştu.

TÖRENE YARGITAY BAŞKANI KATILMADI
Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Anayasa Mahkemesi'ndeki yemin törenine katılmadı.

AYM BAŞKANI, ERDOĞAN'IN YÜZÜNE SÖYLEDİ
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, yaptığı konuşmada Yargıtay kararını işaret ederek, “Temyizden geçerek kesinleşmiş yargı kararlarından sonra AYM’nin verdiği karar ve yaptığı yorumdan sonra görüş farklılıklarının bulunduğu gerekçesiyle AYM kararlarının uyulmamasının hiçbir anayasal ve yasal zemini yoktur” dedi.

Arslan, konuşmasında Erdoğan'ın yüzüne karşı "Bireysel başvurunun etkili olabilmesi, ihlalin giderilmesine ve sonuçlarının ortadan kaldırılmasına bağlıdır. Bu sebeple Anayasa Mahkemesi, ihlalin tespiti yanında, bu tespitin bu ihlalin nasıl giderileceğini ve ihlalin sonuçlarının nasıl ortadan kaldırılacağını da göstermek zorundadır.. Bu Anayasa Mahkemesi'ne anayasa ve kanunlarla yüklenen bir yükümlülüktür. İhlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması da kural olarak ihlal öncesi hale getirmeyi gerektirmektedir. Bunun yolu da ihlal şayet yargı kararından kaynaklanıyorsa bu yargı kararının ortadan kaldırılmasını sağlamaktır. Elbette Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını ve anayasa hükümlerine ilişkin kararlarını ve yorumlarını beğenmeyebilir, bunlara katılmayabiliriz. Ancak bir hukuk devletinde katılmasak da bu kararlara uyulması anayasal bir zorunluluktur. Nitekim anayasamızın 153. maddesine göre Anayasa Mahkemesi'nin kararları kesin olup yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar" dedi.

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow